Rozumíte financím?

Účelová vs. neúčelová půjčka

Půjčky jsou na finančním trhu rozděleny na dvě hlavní kategorie – účelové a neúčelové. Jak už samotné názvy napovídají, tyto půjčky se liší zejména v tom, zda musíte doložit účel použití peněžních prostředků či nemusíte. V dnešním článku se podíváme na obě tyto varianty půjček podrobněji.

Účelová půjčka

Ze samotného názvu vyplývá, že účelová půjčka má ve svých podmínkách doložení použití úvěru. Účelové půjčky nabízí jak banky, tak i nebankovní společnosti. Účelovou půjčku využívají klienti, kteří potřebují koupitspotřební věci, a to jak zboží, tak i služby. Jednou z nejoblíbenějších účelových půjček je půjčka na auto. Do této kategorie bychom mohli zařadit také úvěr určený k financování nemovitostí neboli hypotéky. Hypotéka je také účelový úvěrový produkt, protože půjčené peníze můžete využít pouze k financování bydlení.

Hlavní předností účelové půjčky je její nižší úroková sazba a delší doba splatnosti. Většina účelových úvěrů je vyplácena bezhotovostně přímo na účet prodejce zboží, služeb či nemovitostí, nebo po předložení faktury klientem.

Neúčelová půjčka

Druhou možností je tedy neúčelová půjčka, která se vyznačuje vyšší úrokovou sazbou. Výhodou však je, že klient může peníze využít k jakémukoliv účelu. Nemusí bance předkládat účel použití půjčených peněz. Banka vyplácí půjčku buď v hotovosti, nebo bezhotovostně na účet klienta.

Když jsme u účelové půjčky zmínili hypotéky, tak i u neúčelových půjček můžeme zmínit takzvanou americkou hypotéku. Hypoteční banky nabízí americkou hypotéku teprve krátce. Její hlavní předností je, že můžete peníze použít na cokoliv, má vyšší úrokovou sazbu, ale přitom je zajištěna zástavním právem k nemovitosti, jak je tomu u klasických účelových hypoték.

Kolik si můžete půjčit?

U jednotlivých půjček je výše různá. Půjčit si však můžete až kolem 1 000 000 Kč, a to hlavně v případě hypoték. Maximální částka je však stanovena hlavně bonitou žadatele a jeho možnostmi zajištění.

Na webu www.finance.cz si můžete porovnat nabídky půjček a vypočítat si, kolik zaplatíte u půjček navíc. Neuspěchejte výběr půjčky, najděte si tu nejlevnější, vyplatí se vám to.

Sdílet článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *