Rozumíte financím?

Dle Rusňákovy DRFG je trh stabilní, ale stále ještě křehký

Z důvodu ekonomické recese, která k nám dorazila se zpožděním, pozorujeme nárůst kolektivního investování v České republice až od roku 2010. Češi se však definitivně přestali bát investování teprve před několika lety, kdy se finanční situace výrazně zlepšila. Nyní je situace na trhu stabilní, ale stále ještě křehká.

DRFG se vydává konzervativní cestou

Právě z důvodu neustálých obav z kolektivního investování se DRFG Davida Rusňáka rozhodla vydat konzervativní cestou. Ta je nejen bezpečná, ale také stabilní. Skupina se tak vyhýbá investování do akcií či jiných volatilních instrumentů, které by mohlo znamenat riziko.

Investiční skupina Davida Rusňáka proto spravuje dluhopisy a fondy, ve kterých se zaměřuje především na telekomunikace, energetiku, nemovitosti, ale také lékárenství. Výnos z těchto investic se pohybuje kolem 4 % – 5 % p.a. ročně.

Dle diskuze s Josefem Eimem, který zodpovídá za správu investičních fondů DRFG, Češi koketují s investováním do alternativních druhů investic. Oblíbeným se stal například bitcoin, jehož hodnota se za rok vyšplhala až na pětinásobek. Takové zhodnocení je snem snad každého investora, ale nese s sebou také obrovská rizika.

Lidé rádi investují do exotických produktů, jako jsou vína, známky nebo automobiloví veteráni. Zde je také na místě být opatrný.

Jak se mění investiční chování?

V diskuzi jsme se rovněž dozvěděli, že lidé změnili své investiční chování z aktivní formy na formu pasivní. Své finanční prostředky již nesvěřují portfolio manažerům, ale vkládají je do pasivních instrumentů, u kterých sledují výkonnost celého portfolia. Jedná se o způsob investování do ekonomiky jako celku.

Ačkoliv Češi vydělávají více, jsou stále spořivým národem. Průměrně investují celkem 350 000 Kč. Jednorázově investuje přibližně polovina lidí, třetina přispívá pravidelnými vklady.

Lidé se u investování rozhodují spíše emocionálně. Záleží jim na pocitech, dojmech a recenzích. Informace si bohužel nezjišťují dostatečně, a na to mnoho z nich bohužel doplácí.

Velkým problémem je nebezpečný trend, který se rozmohl na internetu. Jedná se o cílové nabídky s fantastickým zhodnocením. Ty však nepodléhají žádné regulaci. Lidé se na základě recenze nebo doporučení nechají přesvědčit k vložení finančních prostředků. Bohužel o tyto peníze přijdou.

V oblasti kolektivního investování se toto naštěstí stát nemůže, podléhá totiž přísným regulacím a v Evropské unii se drží na vysoké úrovni.

Sdílet článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *